Adviseurs

Er zijn twee soorten adviseurs. Denk ik dan hè… De adviseur die aan je vraagt; “Ik heb hier een doos biscuit, zoek er maar een uit?” En het type adviseur dat aan je vraagt; “In wat voor koekje zou jij zin hebben?”

Laten we met die laatste beginnen. Zo’n adviseur ben ik. Ja, laten we dat statement maar direct maken. Ik vraag aan de opdrachtgever wat de wens is, diep dit uit, en zal deze vervolgens uitwerken. “Je wilt stroopkoeken? Ga ik naar op zoek.” En kom dan later terug met de mededeling; “Stroopkoeken waren er niet. Er zijn wel stroopwafels. Als je écht stroopkoeken wilt zal dat op z’n vroegst pas morgen worden want dan moet ik verder zoeken. Stroopwafels kan ik om de hoek krijgen en daar zou je dus binnen vijf minuten je tanden in kunnen zetten. De keuze is aan jou.” Dit type adviseur levert diensten al naar gelang de vraag.

Het eerste type; “Ik heb hier een doos biscuit…” levert diensten vanuit ervaring? Biscuit lust iedereen? Of zo? Ik weet het niet precies want ik verbaas mij er regelmatig over…

De afgelopen 20 jaar heb ik heel wat adviseurs voorbij zien komen. Althans, hun werk. Werk van mannen – ook zoiets, het zijn meestal mannen – die door hun ervaring na het gesprek met de opdrachtgever in no-time het adviesdocument kunnen aanleveren en deze vol trots als ‘de waarheid’ deponeren waarna de gebruiker hier ogenschijnlijk nog even op mag schieten en er vaak niet veel meer aan wordt gewijzigd dan op díe plekken waar per ongeluk nog de naam van de vóórgaande opdrachtgever staat vermeld. De trein is op dat moment echter al gaan rijden en dan bemerkt de opdrachtgever dat het toch niet he-le-maal is zoals verwacht en wordt er gedurende de gehele bouwfase over sommige eigenaardige adviezen en daarop gebaseerde ontwerpen gediscussieerd en genotuleerd en wordt er al snel gesmeten met meerwerkbonnen. Uiteindelijk zal een deel van deze ‘aandachtspunten’ worden doorgesluisd naar de zogeheten oplever-/restpuntenlijst. Aan het staartje van de rit is men vervolgens alle bouwvakkers over de vloer zo zat – want inmiddels is het pand al in gebruik genomen – dat de gebruiker ze eruit schopt en blijken die laatste onafgeronde puntjes belangrijk genoeg voor de opdrachtgever dat deze dit in eigen beheer gaat oplossen en daarvoor dan nog aan derden heel veel geld extra kwijt is. En ergens gedurende dat traject is de adviseur uit het vizier verdwenen en op dat moment al met zijn zevende opdracht bezig ná die van jou.

Dit klinkt wel erg negatief allemaal. En de meeste adviseurs zijn ook écht niet zo. Helaas ben ik er toevallig een paar tegengekomen die wel zo zijn. Enfin, ik ben dus niet zo. Dusss… Nee echt. Ik ben zeg maar een adviseur met wie je een langlopende relatie aangaat omdat dat zo zou moeten. En zo ken ik nog heel veel meer adviseurs die ik allemaal kan aanraden. Ook dames!

Nou, de laatste stroopkoek naar binnen en aan het werk maar weer…

About The Author

Michel

‘Hier kan een quote staan

Naam Achternaam

MHP

Recente Projecten


 

Openluchttheater Caprera Bloemendaal

Voor Caprera geeft MHP advies over vernieuwing van de ICT st...

TivoliVredenburg

MHPROJECTEN is eind 2017 gevraagd om ook het project Primair...

Van Gogh Museum

Het Van Gogh Museum trok in 2016 2,1 miljoen bezoekers. Da&#...

TeamAlert

TeamAlert daagt jongeren uit het meeste uit hun leven te ha...

Dance4Life

Dance4Life gaat ICT vernieuwen en wil gaan werken anno 2020....

TivoliVredenburg

Begin 2016 is MHP gevraagd als Interim Hoofd van de afdeling...

Stadspodia Leiden

Stadspodia Leiden bestaat uit de Leidse Schouwburg, de Aalma...

Stadsboerderij Weizigt

Duurzaamheidscentrum Weizigt stimuleert het duurzaam denken...

Bos Theaterproducties

Bos Theaterproducties is ruim twintig jaar geleden opgericht...

TivoliVredenburg

TivoliVredenburg is een ‘muzikale stad-in-een-stad’. Met...

DMC (SPUIKWARTIER, OCC), Nederlands Danstheater, Residentie Orkest

In opdracht van het Dans- en Muziekcentrum Den Haag (DMC) en...

FUSE! incentives

FUSE! incentives is een vooruitlopend bedrijf waar het ICT w...