You Are Viewing

A Blog Post

“Papa, vind jij werken leuk?”

“Papa, vind jij werken leuk?” Goeie vraag, dacht ik nog. Vind ik werken leuk? Uiteraard is het antwoord aan mijn oudste zoon volledig didactisch correct teruggegeven, en heb ik de voordelen van een werkend leven tot diep in z’n ziel als zaadje kunnen planten, en met opgeheven hoofd is m’n mannetje vervolgens gaan slapen en ogenschijnlijk had ik weer een gestelde valkuilenvraag kunnen omzeilen zoals ik inmiddels bijna dagelijks doe want wat kunnen ze een scherpe vragen stellen en wat zijn ze soms gevaarlijk voor mijn eigen geluksbeleving.

Niet zelden worden er vragen op me afgeworpen die voor de volwassen medemens zo gewoon zijn als het feit dat koffie zwart is, maar waar een kind de logica van het antwoord vaak totaal ontgaat.

Vandaag 1 juni 2015 bestaat mijn bedrijf MHPROJECTEN officieel 5 jaar. Uiteraard ben ik trots op het feit dat dit toch allemaal vrij gemakkelijk gegaan is. Acquisitie heb ik nog niet echt hoeven plegen want kennelijk is de wereld waar ik in beweeg klein genoeg zodat ik gevonden word. De opdrachten die ik doe spreken tot de verbeelding, de opdrachtgevers zijn bij iedereen bekend en geroemd, en de uitdagingen die ik dagelijks tegenkom geven me een enorme drive. Maar vind ik werken leuk?

Ik ken een adviseur die met liefde zijn vak uitoefent. Hij wordt gevraagd door mensen van uiteenlopende pluimage om ze te helpen bij cruciale beslissingen, veranderingen die men wil doorvoeren of waar ze mee dienen te dealen, et cetera et cetera. Hij heeft geen vast tarief. Sterker, hij heeft helemaal geen tarief. Van te voren wordt afgesproken dat hij gewoon zijn ding doet waar ie gelukkig van wordt en aan het einde van het traject is het aan zijn klanten vrij wat zij voor zijn geleverde diensten over hebben. Dat kan betekenen dat er soms niets verdiend wordt, en soms verrassend verdiend wordt. Vindt hij werken leuk? Of beter, werkt hij echt of doet hij gewoon datgene waar ie gelukkig van wordt?

Geen haar op mijn hoofd die er aan denkt om hetzelfde verdienmodel op mijn klanten los te laten. Ik kan me voorstellen dat het werkt op sommige terreinen maar Hurkens beseft ook dat het niet overal een gelukmakende constructie zal zijn. Feit blijft echter dat ik mezelf wel af ben gaan vragen of ik altijd precies doe waar ik het gelukkigst van word. En kan dat in mijn specifieke geval ook wel? Is het leven voor mij niet zo gebouwd dat je soms ook uitdagingen dient aan te pakken waar je juist ongelukkig van wordt om na vervolmaking ervan een nog groter geluk te ervaren dan wanneer het allemaal wel lekker kabbelt?

Het heeft even geduurd maar ik ben er uit; “Papa, vind jij werken leuk?”    “Ja, met alles erop en eraan meestal wel. Maar ik blijf zoeken naar uitdagingen anders haalt MHPROJECTEN de 10 jaar niet.”

 

Deel dit berichtTweet about this on TwitterShare on LinkedInShare on FacebookEmail to someone
Leave a Reply