Fouten

Op mijn lagere school, zo heette dat toen, ervoer ik diverse hoogtepunten. Of dieptepunten wat dat aangaat. Je wandelde er heen, startte om 8:30, ging om 12:00 uur eten, dan begon de les weer om 13:30 en klokslag 15:30 was het gedaan. En om niet per ongeluk de tijd te vergeten werden al deze kloktijden voorzien van een harde zoemer die over het schoolplein schalde. Dat ging zo vier dagen in de week, en alleen op woensdag was je ’s middags vrij om te kunnen voetballen en om uiteindelijk op diezelfde tijd van 15:30 naar binnen te kunnen vliegen en televisie te kijken. Naar de Familie Knots bijvoorbeeld. Dat zijn zo al 20 hoogtepuntjes per week. Daar bovenop was er zo af en toe een extra hoog hoogtepuntje. Een hoogste-puntje. Een hoogste-puntje waarvan ik hoop dat mijn kinderen dat ook nu nog als eenzelfde euforie ervaren als ik vroeger; Dat leidde zichzelf in op het moment dat je de volgende bladzijde in je schrift ging gebruiken en ontdekte dat je de nietjes kon zien zitten. Je had dan namelijk de helft van je schrift bereikt! Vanaf dan was het terugtellen in tijd. En niet zelden geholpen door de laatste twee onbeschreven bladzijdes er in een onbewaakt ogenblik uit te scheuren, kwam dan eindelijk dat onvermijdelijke hoogste-punt; Een nieuw schrift!

Na de in ontvangst name werden met militaire precisie de eerste letters gekalligrafeerd en na iedere letter werd er gepauzeerd en zoog je deze je systeem in om nooit meer te vergeten. Dat ging gemiddeld meestal drie woorden goed tot het moment dat je die eerste onvergefelijk fout maakte. En je wist héus wel dat aap met twee a’s geschreven wordt, maar je dacht dat die tweede a er al stond. Soms lukte het nog om die er voor te planten, of om van het woord ap een gezichtje te tekenen, maar het hek was dan al van de dam. Niet veel later zou de tweede, en derde fout zich openbaren en begon het onvermijdelijke krassen. Of nog erger; Gummen! Gummen moest vroeger stevig gebeuren. Geen idee waarom, maar dat moest. En in no time zat de eerste scheur in je bladzijde. En was het de eerste pagina dan kon je ‘m er nog uitscheuren als je mazzel had, maar bij pagina drie was het bekeken. Dan was dat schriftje niets anders meer dan het schrift dat volgeschreven in je la lag.

We zijn weer een nieuw jaar begonnen. En nu zitten mijn jaren in de regel vol met hoogtepunten, en dieptepunten wat dat aangaat, maar ook nu heb ik al weer moeten gummen. En met mij velen want dat is namelijk het mooie in het leven iedereen maakt fouten maar ook iedereen heeft het gummen op school geleerd. En ik hoor er nu al een paar denken; “Ja wacht ’s effe! Je kunt niet zomaar alles uitgummen. Niet iedere fout leent zich om er een gezichtje van te tekenen.” Dat klopt. Maar laten we de intentie even vasthouden. De intentie om dat nieuwe schrift helemaal te vullen alsof het een eindeloos nieuw schrift is. Wauw! Dan heb je uiteindelijk wel een cool schrift…

Er is een hele goede reden waarom mij dat vroeger niet lukte en er uiteindelijk toch weer eindeloos gegumd en gescheurd werd. Er werd mij namelijk wel degelijk een methode aangereikt om dat schrift als mooi schrift te behouden; Namelijk, het tussen haakjes plaatsen! De juf of meester leerde ons vroeger dat als je een foutje had gemaakt je dit foutje tussen haakjes kon plaatsen om vervolgens het juiste woord of antwoord er opnieuw naast te zetten. Dan hoefde je niet te krassen, gummen, er stuntelig letters of cijfers bij te hannesen. Maar ja. De consequentie daarvan was dat je dus wel je gemaakte fouten moest laten staan. En dat was toen, alleen voor mij natuurlijk, een erg ongemakkelijk dingetje. Laten zien dat je fouten hebt gemaakt. Wat zullen ze wel niet denken.

Massa’s mensen worstelen met keuzes die ze hebben gemaakt. Het valt mij op dat het uitwissen van fouten, het verbloemen van verkeerde keuzes, en zelfs het verwijderen van hele pagina’s uit het geleefde leven op dit moment hoogtij viert. En ik denk dat ik dat snap. Fouten zijn nog steeds ongemakkelijk om te laten zien. De wereld digitaliseert. Internet is het nieuwe collectief geheugen. En over tien jaar is hetgeen er op internet te vinden de absolute waarheid. En hoe ogenschijnlijk gemakkelijk is het om digitaal iets te laten verdwijnen. Je hoeft niet te gummen of te scheuren. Het knopje ‘delete’ doet wonderen.

Als interim-manager merk ik dat de totstandkoming van een ‘ongemakkelijke situatie’ bij een opdrachtgever vaak heel erg lastig te achterhalen is. Want is er stront aan de knikker, dan zijn er fouten gemaakt is de gedachte. En fouten worden weggedrukt, verbloemt door een hoop ruis, en ga maar door. Ikzelf echter ben er van overtuigd dat fouten maken essentieel is om te kunnen groeien. Als mens. Als organisatie. Fouten liggen ten grondslag aan elke keuze die ooit gemaakt is. En ik weet zeker dat een hoop mensen dit met mij eens zijn. En toch, blijft het lastige materie.

Mijn voornemen voor dit nieuwe jaar is om, beginnend bij mezelf, gemaakte fouten te omarmen. Niet meer gummen maar tussen haakjes plaatsen. Alleen dan wordt het pad dat je als mens of organisatie bewandelt logisch. Waarom? Alle keuzes bij elkaar bepalen de richting en dus het pad dat wordt afgelegd.

Dussss: Het is mij niet gelukt om te sporten deze eerste twee weken. Ik heb inmiddels al wat gedronken….. en mocht je interesse hebben in al die andere ongemakkelijke keuzes dan mail je maar.

Iedereen een fantastisch, eerlijk en vol 2017 !

 

 

About The Author

Michel

‘Hier kan een quote staan

Naam Achternaam

MHP

Recente Projecten


 

Openluchttheater Caprera Bloemendaal

Voor Caprera geeft MHP advies over vernieuwing van de ICT st...

TivoliVredenburg

MHPROJECTEN is eind 2017 gevraagd om ook het project Primair...

Van Gogh Museum

Het Van Gogh Museum trok in 2016 2,1 miljoen bezoekers. Da&#...

TeamAlert

TeamAlert daagt jongeren uit het meeste uit hun leven te ha...

Dance4Life

Dance4Life gaat ICT vernieuwen en wil gaan werken anno 2020....

TivoliVredenburg

Begin 2016 is MHP gevraagd als Interim Hoofd van de afdeling...

Stadspodia Leiden

Stadspodia Leiden bestaat uit de Leidse Schouwburg, de Aalma...

Stadsboerderij Weizigt

Duurzaamheidscentrum Weizigt stimuleert het duurzaam denken...

Bos Theaterproducties

Bos Theaterproducties is ruim twintig jaar geleden opgericht...

TivoliVredenburg

TivoliVredenburg is een ‘muzikale stad-in-een-stad’. Met...

DMC (SPUIKWARTIER, OCC), Nederlands Danstheater, Residentie Orkest

In opdracht van het Dans- en Muziekcentrum Den Haag (DMC) en...

FUSE! incentives

FUSE! incentives is een vooruitlopend bedrijf waar het ICT w...